Kända katoliker

Som en av världens allra största religioner är det självklart att det bland dessa finns en mängd celebra personligheter. Den skara namn som presenteras här är ett mindre urval och indelas i historiska personligheter, svenska katoliker och katoliker i övriga världen.

Historiska personligheter

Johannes Gutenberg - Levde på 1400-talet och brukar kallas boktryckarkonstens fader.
Christofer Columbus - Upptäcktsresande som förändrade historien efter ha nått den amerikanska kusten 1492 då målet egentligen varit Indien.
Galileo Galilei - Vetenskapsman som bland annat är känd för att konstaterat att även solen har fläckar efter ha observerat solfläckar genom sin egenkonstruerade stjärnkikare. Den katolska kyrkan var dock inte glad över hans vetenskapliga resultat och tvingade honom ta tillbaka en del av sina påståenden.

Svenska katoliker

Heliga Birgitta - En av de mest berömda personligheterna i svensk historia. Levde under 1300-talet och är framför allt känd för sina religiösa uppenbarelser samt att hon är den enda svensk som blivit helgonförklarad, vilket verkställdes av påven Bonifatius IX.
Mark Levengood - Känd nöjesprofil som bland varit verksam som programledare i radio och TV.
Torgny Lindgren - Svensk författare och ledamot i Svenska Akademien.
Paulo Roberto - Känd både för sin idrottskarriär som proffsboxare och sedan även bland annat som skådespelare och programledare.
Sven Stolpe - Författare, kritiker och journalist som levde från 1905 till 1996.
Birgitta Trotzig - Svensk författare och ledamot av Svenska Akademien innan sin bortgång 2011.

Katoliker i övriga världen

Spencer Tracy - Amerikansk skådespelare som hade en långvarig relation med skådespelerskan Katharine Hepburn, men skiljde sig aldrig från sin fru på grund av sin katolska tro.
Mel Gibson - Skådespelare från Australien som bland annat har porträtterat Jesus i filmen The Passion of the Christ.
Frank Sinatra - En annan känd katolik som knappast kan kallas ortodox då han gifte sig fyra gånger i kyrkan, dock sägs det att endast det sista giftermålet med Barbara Marx som konverterat var legitimt.
Bono - Paul David Henderson mer känd under sitt artistnamn Bono är mest känd som sångare i rockbandet U2. Han är även känd för sitt stöd åt välgörenhetsarbete i U-länder.

Sammanställt av Katolik.nu