Mose

Historien om Mose börjar då han som liten pojke hittas av en faraos dotter som tar hand om honom och låter honom växa upp vid ett egyptiskt hov. Att Mose hittats ute i naturen berodde på att faraon hade beslutat att nyfödda hebreiska pojkar skulle dödas.

Landsflykt och utvandring
Mose tros ha levt under 1200-talet f.Kr. Han var jude och därmed en del av ett utstött folk i Egypten. Efter han hämnat en jude som blivit ihjälslagen av en egyptier tvingades han i landsflykt. Han skulle därefter vistas bland midjaniterna vars landområde låg vid Akabaviken.

Mose vid Röda havetHär skulle han leva som herde och småningom gifta sig med Sippora. Det var under denna tid som den välkända bibliska episoden utspelar sig då Gud visar sig för honom i form av en brinnande buske och utser honom till led are för det judiska folket.

Mose ledde sitt folk från Egypten och förföljdes snart av en egyptisk här. Bibeln berättar om hur hären nästan var ikapp dem vid Röda havets strand, men att Mose åtlydd av Gud delade havet så att en passage uppstod i mitten. Han ledde sitt folk över Röda havet, men havet slog sedan igen sina portar och krossade förföljarna.

På berget Sinai slogs ett läger och det då uppenbarade sig Gud på nytt för Mose och förmedlade honom de tio budorden. Dessa skulle utgöra grunden för judarnas religion.

Mose har också gett namn åt Moseböckerna som utgör de fem första böckerna i Gamla Testamentet.

Artikel av Katolik.nu

Bilden är en illustration från Bibeln som visar hur Mose klyver vattnet vid Röda havet åt sidorna.

Annons
Annonsbild