David

David var den andre israeliska kungen och efterträdde kung Saul som ledare för Juda rike under 1000-talet. David beskrivs i Bibeln som en framgångsrik konung innan han själv överlämnade sitt rike till sonen Salomon (David har även två ytterligare söner Absalom och Amnon).

Om David är en historisk person är omtvistat då inga källor vid sidan om Bibeln nämner honom. Även om Bibeln i många fall anses som en pålitlig historisk källa finns det alltså en del tvivel kring huruvida David existerat.

David mot Goliat
David och Goliat målningI Bibeln beskrivs hur herdepojken David utmärkte sig i den berömda envigen med jätten Goliat (även namnet Goljat förekommer). Goliat var till växten överlägsen David, vilket gjorde honom till den betrodda segraren i en batalj med den fysiskt underlägsne David. David som inte kunde mäta sig i styrka med jätten använde sin list. I stället för rustning och svärd valde han en träkäpp och ett par stenar. Goliat kunde vid det här laget inte känna sig mer säker på sin seger, men David gjorde en slangbella och slungade iväg en sten som slog Goliat till marken. Därefter tog han jättens svärd och gjorde slut på honom.

Moralen i den mytomspunna episoden är att listen kan besegra styrkan och Davids hjältedåd kan jämföras med de som Herakles eller Herkules stod för i den antika mytologin.

Davidsstjärnan
David ska enligt vissa källor haft en stjärna på sin sköld och detta är härkomsten för den kända symbolen som har namnet Davidsstjärna. Davidsstjärnan som är bildad av två trianglar är förknippad med judar och judendomen. Under andra världskriget tvångsmärktes judar med denna symbol och den ingår numera i Israels flagga.

Artikel av Katolik.nu

Bilden är en målning av Gebhard Fugel som föreställer Davids kamp mot Goliat.